"BRYNÄS KOMMER ABSOLUT ATT VARA MED I TOPPEN"

Publicerad: 2023-09-13
Lagpresentation
Brynäs har spelat tre raka finaler, men väntar fortfarande på ett SM-guld. Med tanke på att laget tappat några viktiga spelare inför den här säsongen tror Daniel Sandström på Gefle Dagblad att klubben får fortsätta vänta på sin första SDHL-titel. ”Brynäs kommer att vinna betydligt många fler matcher än de förlorar. Topp tre tror jag att de hamnar”, säger Sandström.

Brynäs har spelat SM-final 2021, 2022 samt 2023 – men de har aldrig lyckats sätta den sista pricken över i:et. I stället har Luleå Hockey/MSSK vunnit samtliga tre finalserier. Frågan är om det blir fjärde gången gillt för Brynäs? Daniel Sandström, som bevakar Brynäs IF för Gefle Dagblad, är tveksam.

– Brynäs har förstås som målsättning att ta sig till final och vinna, men de har bränt sina chanser hittills. Framförallt 2022 borde de ha vunnit. Brynäs kommer att vara med där uppe, men nu lär även Frölunda vara med där uppe och Luleå är alltid bra. Plötsligt känns toppskiktet i ligan lite bredare, vilket är jättebra för damhockeyn, men för Brynäs blir det svårare att nå guldet, säger Sandström.

Förutom att konkurrensen i toppen har ökat lyfter Sandström även fram att Brynäs trupp kanske inte riktigt håller samma klass som tidigare år. Det tyngsta tappet är förstås att storstjärnan Lara Stalder har lämnat. Schweiziskan har vunnit SDHL:s poängliga fyra gånger och både säsongen 2020/21 samt 2021/22 satte hon poängrekord, med 82 respektive 89 poäng.

– Poängmässigt går det inte att ersätta det som Lara Stalder har presterat. Även om hon har misslyckats lite när det har gällt som mest och inte levererat som hon hade hoppats i finaler är det ändå en av världens bästa spelare, säger Daniel Sandström.

"Flera intressanta nyförvärv"

Utöver Stalder har Brynäs exempelvis tappat tjeckiskan Alena Mills och både Lindsay Agnew samt Felizia Wikner Zienkiewicz har skrivit på för Frölunda – men kvar är Anna Meixner. Den österrikiska stjärnan gjorde 53 poäng förra säsongen och prisades som ligans MVP. I Stalders frånvaro vilar ett ännu större ansvar på Meixner. Bland nyförvärven kan vi konstatera att Brynäs bland andra har plockat in finska Jenniina Nylund, tjeckiskan Noemi Neubauerova samt Djurgårdsduon Josefine Jakobsen samt Julia Östlund.

– Flera intressanta nyförvärv. Svårt att säga hur bra tjeckiskan är, men hon har spelat i USA sedan hon var 15 år. Nylund har spelat i det finska landslaget i flera år och både Jakobsen och Östlund blir tillskott, säger Sandström.

– Jag tycker ändå att Brynäs gör ett gott försök, man måste ändå komma ihåg att herrlagets degradering spiller över på damlaget rent budgetmässigt. Samtidigt har Brynäs poängterat att satsningen på damerna absolut inte ska avta, men sedan måste man såklart anpassa kostymen lite, säger Sandström.

Oscar Larsson / FotoOscar

Anna Meixner gjorde succé förra säsongen och är kvar i Brynäs.

Vad ser du för frågetecken laget?

– Det är lite rörigt på målvaktssidan. Eftersom både Klara Peslarova och Felicia Frank har varit skadade har Brynäs fått låna in Amanda Johansson till oktober. Peslarova stod en period mot Leksand och ser ut att vara redo, men hon har varit borta väldigt länge. Amanda Johansson funkar, men det kanske inte är en målvakt som Brynäs vinner guld med, säger Sandström.

En spelare som vi ännu inte har nämnt är Maja Nylén Persson, som är ny lagkapten. Trots att hon bara är 22 år har hon spelat snart 300 SDHL-matcher och Daniel Sandström håller henne som lagets viktigaste spelare.

– Hon är ledaren i laget och oerhört viktig. Hon får inte bli skadad. Med henne, Mina Waxin, Cajanova och den nya finska landslagsbacken Sini Karjalainen har Brynäs en bra topp på backsidan. Däremot kanske inte bredden är lika stark på backsidan, säger han.

Lindstedt in som tränare

Dn tidigare lagkaptenen Rosa Lindstedt, 35, som har spelat de tre senaste säsongerna i Brynäs, har tagit klivet in som assisterande tränare till huvudtränare Filip Eriksson.

–  Filip Eriksson är bra, men nu får de in någon som nyligen har spelat i laget. Rosa är dedikerad träningsmässigt. Hon tappade lite i tempo sista åren, men att hon har spelat så länge tyder på att hon vet hur man tränar och tar hand om sin kropp. Den kulturen tror jag är bra att få in i laget, säger Sandström.

Så sammanfattningsvis, vad kan vi förvänta oss av Brynäs den här säsongen?

– Brynäs kommer absolut att vara med i toppen av tabellen. De kommer att vinna betydligt många fler matcher än de förlorar. Topp tre tror jag att de hamnar, men inte lika givet som tidigare år att de når hela vägen till final, säger Daniel Sandström.

Daniel Sandström tippar Brynäs IF:s...

...poängdrottning: Anna Meixner.”
…måldrottning: ”Anna Meixner.”
…MVP: ”Maja Nylén Persson.”
…bästa värvning: ”Josefine Jakobsen.”
…tabellplacering: ”Tvåa.”

Johannes Hägglund