Linköping: "Blir tuffare och hårdare att möta i år"

Publicerad: 2024-09-05
Lagpresentation
Nästa lag i lagpresentationen inför säsongen är Linköping. Till i år har det varit en hel del omsättning i truppen. "De är intressanta, känns lite om en joker i ligan", säger TV4:s Apollonia Mälarberg.

SM-guld 2014 och 2015 följdes av tre finalförluster på fyra år för Linköping, men sedan 2020 har det inte varit samma framgångar. En gång de senaste fem åren har LHC varit framme i semifinal, övriga år - inklusive i fjol - så har det blivit respass i kvartsfinalen. Noterbart i fjol är att LHC ökade poängskörden rejält mot säsongen innan, där man gick från 34 till 57 poäng.

– Anledningen till den stora poängökningen förra säsongen var att det kom in några vassa spelare som öste in poäng i Sara Hjalmarsson, Lova Blom och Justine Reyes. Sedan tror jag ändå att LHC hade hoppats på en bättre tabellplacering än den sjätteplats det blev. Det var också lite stök med några spelare som försvann under resans gång. Annars kom Jan Bylesjö in som ny tränare inför förra säsongen, en lågmäld coach men som får bitar på plats, och det kändes som att spelarna trivdes med honom, säger TV4:s Apollonia Mälarberg. 

Kollar vi in truppen har det varit en hel del omsättning.

– Linköping kliver in med två väldigt unga målvakter i Ebba Svensson Träff, 19, och Jorinde Heller, 17. Svensson Träff var väldigt bra förra säsongen, men det känns lite tveksamt med två så unga målvakter som saknar en del rutin. Det har viskats om att klubben vill stärka upp med något mer rutinerat, men vi får se. Camperna borta i Nordamerika pågår, det kommer bli lediga spelare framöver som säkert är intresserade av Europa, säger Mälarberg. 

– Ser vi till försvaret så är det tunga tapp i Jessica Adolfsson som försvinner till HV71 och Madelene Haug Hansen som slutar. Det kommer märkas att de två försvinner, men det betyder inte att det blir sämre. Haug Hansen har varit en nyckelspelare i LHC och har varit oerhört nyttig för sitt lag under flera säsonger. Jag tror Olivia Sohrner, som plockats in från Djurgården, kan vara ett fynd trots sin unga ålder, och givetvis kommer Emmy Alasalmi betyda mycket. Alasalmi har varit en ikon i AIK med alla sina år där, nu blir det en ny injektion i karriären för henne.

Jönköping, SVERIGE - 22 NOVEMBER 2023 : Linköpings 14 Haruka Toko under matchen i SDHL mellan HV71 och Linköping i Husqvarna Garden den 22 november i Jönköping ( Foto: Mattias Landström ) 

Nyckelord Keywords: Ishockey, SDHL, HV71, Linköping, Svenska Spel Damhockeyligan, ***Betalbild*** Mattias Landström

Haruka Toko är en offensiv nyckelspelare i LHC.

Framåt då?
– Har bra spelare i Lova Blom, Sara Hjalmarsson och Haruka Toko. Toko levererar alltid för toppen av poängligan. LHC har också plockat hem Moa Wernblom, får se om hon får igång poängmakandet på allvar. Naomi Rogge ansluter från SDE, hon hade en resa med att ställa om till stor rink förra säsongen men kan säkert växla upp i år och tillföra en del.

Apollonia Mälarberg lyfter också en annan del med årets LHC: rivigheten.

– Jag tror LHC blir lite tuffare och hårdare att möta i år. Moa Wernblom har kommit in, hon är rivig och tung i sin spelstil det är något jag gillar, hon är jobbig att möta för motståndaren och då finns redan Sara Hjalmarsson där. Det är två spelare som sliter hårt. Totalt sett är Linköping väldigt intressanta, känns lite som en joker i ligan det kan hamna lite var som men får de kitta ihop laget som planerat kan de bli farliga för vilket lag som helst. 

LAGSTATISTIK 2023/24

Poäng: 57 (6)
Mål: 104 (4)
Insläppta mål: 90 (6)
Powerplay: 19,6 % (5)
Boxplay: 81,6 % (8)
Slutspel: Kvartsfinal där det blev förlust mot Brynäs (0-3 i matcher)

SPELARSTATISTIK 2023/24

Poängetta: Haruka Toko, 43 poäng
Måletta: Justine Reyes, 23 mål
Assistetta: Haruka Toko, 30 assist

TRUPPEN

Nyförvärv:
Olivia Sohrner, b, Djurgården
Felicia Öhrqvist, b, AIK
Lindsay Agnew, b, Frölunda
Eve Savander, b, MoDo
Thea Liodden, b, HV71
Emmy Alasalmi, b, AIK
Moa Wernblom, fw, Brynäs
Felicia Levin, fw, AIK
Ann-Frédérique Guay, fw, University of Maine
Naomi Rogge, fw, SDE

Förluster:
Ingrid Morset, b, slutar
Alva Solberg, b, HV71
Eniko Toth, b, Budapest
Jessica Adolfsson, b, HV71
Josephine Asperup, b, Malmö
Linnea Horn, fw, Leksand
Madelen Haug Hansen, fw, slutar
Justine Reyes, fw, Bozen Eagles

Jonas Gustavsson