"KÄNSLAN ÄR ATT LINKÖPING ÄR PÅ RÄTT VÄG"

Publicerad: 2023-09-14
Lagpresentation
Vi fortsätter att gå igenom samtliga klubbar inför säsongsstart. Nu har det blivit dags för Linköping – och här ger Correns hockeyreporter Per Bergsten sin syn på laget. ”Känslan är att Linköping är på rätt väg”, säger han.

Linköping slutade tvåa i grundserien säsongen 2021/22 och tog sig till semifinal, men förra säsongen blev det ett steg tillbaka. Östgötarna blev sjua och åkte därefter ur i första slutspelsrundan. Till den här säsongen har Linköping förändrat en hel del, både på ledar– och spelarsidan och blickar nu uppåt.

– Jag tror att Linköping blir bättre än i fjol. De säger att själva att de ska vara med topp fyra, men det känns tveksamt tycker jag, säger Per Bergsten.

Sabina Eriksson ny sportchef

Om vi börjar med att kolla på vad som har hänt på ledarsidan har Sabina Eriksson klivit in som sportchef. Hon har gjort tolv säsonger i SDHL som spelare, varav fyra i Linköping. Förra säsongen stod hon elva matcher, men nu har hon alltså lagt plockhandsken på hyllan och i stället klivit in som sportchef.

– Hon verkar brinna otroligt mycket för det här. På sikt tror jag att det här blir en bra lösning, men sedan är det inte lätt att gå från isen till kontoret direkt. Av det jag hör så här långt så verkar alla nöjda med Sabina, och jag har ingen anledning att tro något annat, säger Bergsten.

Även på en annan nyckelpost på ledarsidan har Linköping ett nytt namn. Jan Bylesjö är nämligen ny huvudtränare. 35-åringen kommer från två säsonger från SDE, varav den senaste som huvudtränare.

– Det spelarna säger är att det är ett tydligare ledarskap nu jämfört med i fjol, men det är upp till bevis från honom. Han kommer från SDE och nu är det ett snäpp upp, säger Bergsten.

Bland spelarna som har lämnat hittar vi bland andra Lene Tendenes (Färjestad), Emilie Kruse Johansen (Leksand), Lore Baudrit (Leksand) samt Linnea Johansson (Luleå). Den sistnämnda har snittat nästan en poäng per match de två senaste säsongerna och spelade både VM och OS 2022

– Rent spelmässigt är Linnea Johansson ett jättetapp. Där försvinner lite spets framåt, säger Bergsten.

Mattias Landström

Jessica Adolfsson får en nyckelroll i LHC, enligt Per Bergsten.

Just spetsen offensivt är det som Per Bergsten lyfter fram som det stora frågetecknet kring LHC:s trupp.

– Försäsong är visserligen försäsong, men matchen mot Frölunda var hyfsat jämn spelmässigt, i alla fall i två perioder. Men Frölunda vann med 5-0 och jag fick känslan av att Linköping kan få lite problem offensivt. Har de verkligen tillräckligt med spets offensivt?

"Linköping är på rätt väg"

En som Linköping hoppas ska kunna hjälpa till att lösa upp motståndarnas försvar är Sara Hjalmarsson, landslagsspelaren som kommer från fem säsonger på college.

– Hjalmarsson är annan typ av spelare än exempelvis Linnea Johansson, mer lagspelare. Men Hjalmarsson är en bra värvning. Det ska även bli intressant att se Lova Blom som Linköping har plockat från Djurgården, säger Bergsten.

Utöver Blom och Hjalmarsson har Linköping exempelvis värvat den tjeckiska forwarden Kristyna Patkova, den tyska landslagsforwarden Franziska Feldmeier, som gjorde fem poäng på sex VM-matcher i våras, samt målvakten Selma Luggin, som närmast kommer från Djurgården.

– Jag gissar att Luggin och Ebba Svensson Träff kommer att dela på matcherna till en början. Svensson Träff är en stor målvaktstalang, som kommer att bli väldigt bra framöver, säger Bergsten.

Han lyfter även fram Jessica Adolfssons betydelse för det här laget.

– Hon är jätteviktig. Hon är den back som ska leda LHC. Med tanke på att LHC kanske inte har lika stark spets som vissa andra lag är de väldigt beroende av att det bästa spelarna levererar. Därför bli spelare som Adolfsson och Hjalmarsson väldigt viktiga, säger Bergsten.

Avslutningsvis, vad tycker du att vi kan har för förväntningar på LHC den här säsongen?

– Känslan är att Linköping är på rätt väg. De har byggt om och har förändrat en hel del. Ingen lagdel sticker ut upplever jag, men det känns ganska gediget överlag. Jag tror att Linköping blir femma, sexa. Jag har svårt att se att de når topp fyra redan den här säsongen, säger Per Bergsten.

Per Bergsten tippar Linköping HC:s…
...poängdrottning: ”Nara Elia”
…måldrottning: ”Nara Elia”
…MVP: ”Jessica Adolfsson”
…bästa värvning: ”Sara Hjalmarsson”
.…tabellplacering: ”Femma.”

Johannes Hägglund