"MODO KAN VARA MED OCH BRÅKA PÅ RIKTIGT I ÅR"

Publicerad: 2023-09-15
Lagpresentation
Vi fortsätter att gå igenom samtliga klubbar inför säsongsstart. Nu har det blivit dags för MoDo – och här ger Mattias Persson på Örnsköldsviks Allehanda sin syn på laget. ”Laget känns bredare den här säsongen och det är fler som kan producera”, säger han.

Tio år har gått sedan MoDo senast spelade en SM-final, och därefter har klubben slutat allt mellan fyra och nia. Till den här säsongen tror dock Mattias Persson, som bevakar MoDo Hockey för Örnsköldsviks Allehanda, att det finns anledning för alla MoDofans att vara positiva.

– Jag tycker att vi kan ha stora förväntningar på MoDo. De har byggt ett intressant lag, säger han.

"Större ansvar för Ljungblom"

Kollar vi vad som har hänt i truppen sedan semifinalförlusten i våras har MoDo tappat förstamålvakten Lauren Bench, lagkaptenen Olivia Carlsson har slutat och även den offensiva stjärnan Jennifer Wakefield har lämnat. På pluskontot hittar vi exempelvis den schweiziska stjärnmålvakten Andrea Brändli, Ebba Berglund (som dessutom utsetts till ny lagkapten), Viktoria Klimek (senast i Leksand) samt den offensivt skicklige kanadensiskan Abby Moloughney. 

– Så klart är Wakefield ett tungt avbräck. En av ligans bästa spelare och hon har kanske bäst skott i ligan. Av spelarna som kommit in kanske ingen har samma spets som Wakefield, men jag skulle ändå säga att bredden har blivit spetsigare. Laget känns bredare den här säsongen och det är fler som kan producera, säger Mattias Persson.

Vilka är det som ska producera enligt dig?

– Lina Ljungblom så klart. Hon får ännu större ansvar när Wakefield är borta. Taylor House som de har värvat från PHF är en spelare som jag tror mycket på och som har hyllats stort. Dessutom har det Adela Sapovalivova,  som beskrivs som en stor talang från Tjeckien. Victoria Klimek kan också göra det och även Wilma Sundin, säger Persson.

Vad betyder det att Oliva Carlsson har slutat?

– Carlsson är större tapp i omklädningsrummet än på isen, även om hon var en jätteduktig spelare. Olivia var en ledare som visade vägen. Många har hyllat hennes ledaregenskaper och där tror jag att det blir ett stort tapp. Den naturliga efterträdaren finns kanske inte i truppen om vi ska vara ärliga. Ebba Berglund blir lagkapten nu, men hon har inte samma rutin som Olivia Carlsson, säger Mattias Persson.

"Har goda möjligheter att ta ytterligare kliv"

Det var lite om det som hände under silly season, men vi får inte glömma bort att MoDo har en hel del stommespelare kvar, kanske främst på forwardsidan. Tidigare nämnda Lina Ljungblom är kvar och talangfulla spelare som Ebba Hedqvist, Wilma Sundin och Mira Hallin har blivit ett år äldre.

– Många av spelarna som har varit i MoDo ett tag har goda möjligheter att ta ytterligare kliv. Wilma Sundin pratar tränarna gott om. Ebba Hedqvist och Mira Hallin är stora talanger, som ska bli väldigt intressanta att se den här säsongen, säger Persson.

Vad ser du för frågetecken i truppen?

– Backsidan sätter jag ett visst frågetecken för. Det är många nya namn där som man inte riktigt vet var de står även om det på papperet ser ganska bra ut. Det är alltid en omställning att komma till en ny klubben. Hur lång tid kommer den omställningen att ta? För MoDo spelare lite annorlunda jämfört med många andra lag i ligan.

På vilket sätt då?

– MoDo spelar lite mer fysiskt och mer försvarsinriktat. 

Om vi vänder på det, vad blir MoDos styrka den här säsongen?

– Den offensiva bredden. Modo har tre väldigt bra kedjor jämfört med tidigare då de kanske bara hade en topplina och några spelare till. MoDo har tre kedjor som kan producera, vilket gör dem väldigt farliga, säger Mattias Persson.

Värvat schweiziskt toppmålvakt

En annan lagdel som ser stark ut är målvaktssidan. För in har alltså Andrea Brändli kommit. Hon kommer från fem år på college och hon har spelat sex VM och två OS. Förra säsongen prisades hon som den bästa damspelaren i Schweiz.

– MoDo pratar om Brändli som en toppmålvakt i serien. Där ligger förhoppningen på henne. Hon lär få stå 85, 90 procent av matcherna tror jag, säger Mattias Persson.

Med tanke på Brändli, den bredare truppen och talangerna som finns i laget tror Persson att MoDo är redo för att utmana de absoluta topplagen.

– Får MoDo ordning på backsidan tror jag att de kan vara med hela vägen. Jag tror att de mycket väl kan slå ut ett lag som Brynäs. Nu ökar konkurrens på toppsidan i och med Frölunda, men MoDo har större rutin på Frölunda. Jag sätter final på MoDo i mitt tips, men väl där blir väl Luleå för svårt som vanligt. Jag tror MoDo kan vara med och bråka på riktigt i år. Den bredden finns, till skillnad från tidigare år, säger Mattias Persson.

Mattias Persson tippar MoDos...

…poängdrottning: ”Lina Ljungblom.”
…måldrottning: ”Gissar på Abby Moloughney. Hon känns superspännande och har gjort mycket mål i college.”
…MVP: ”Svårt att säga, men jag säger nya lagkaptenen Ebba Berglund. Hon är en bra tvåvägsback, och blir viktig i spelet också.”
…bästa värvning: ”Andrea Brändli. Hon blir superviktig. Hon är ändå en av världens bästa målvakter.”
…tabellplacering: ”Fyra i grundserien.”

Johannes Hägglund