SDHL - Utbildningsdag första omhändertagande

Publicerad: 2023-08-21
Utbildningsdag
Utbildningen var mycket intressant och bra. Utbildningsledarna Enrico och Mattias var oerhört kompetenta och nivån var genomtänkt för oss som inte har tidigare medicinsk utbildning.
Vi hade under dagen flera praktiska övningar på is med markörer som simulerade olika typer av skador som kan uppstå både vid träning och match. Just de momenten uppskattades mycket av oss deltagare. Förhoppningsvis behöver vi aldrig använda det vi lärde oss men om vi skulle behöva det så har vi grunderna för att kunna bedöma och hjälpa en skadad spelare tills kvalificerad hjälp anländer. Säger Tomas Rydgren, Materialförvaltare Djurgårdens IF

Under föregående säsong påbörjades ett omfattande arbete kring att utvärdera situationen kring spelarnas säkerhet i SDHL. Arbetet har hittills resulterat i en serie av åtgärder, under föregående säsong infördes ett krav på läkare vid varje match i SDHL. I samband med Jenni Hiirikoskis, Luleå HF/MSSK, skada i SM-finalen mot Brynäs IF utvärderades beslutet direkt av SDHL:s sportchef Oscar Alsenfelt med stöd av medicinsk kunnig personal för att säkerställa att rätt kompetens närvarar vid matchevenemangen. Det resulterade i en justering från läkare till ambulanssjuksköterska eller motsvarande kompetens.

Utvärderingen visade även att ett utbildningsbehov kring personal som vistas kring den vardagliga verksamheten, den verksamhet som sker utanför match dvs träningar, lagaktiviteter o.s.v. Det resulterade i ett pilotprojekt i form av en utbildning i första omhändertagande.

Under fredagen (18/8) genomförde representanter hos klubbarna i SDHL en utbildning i första omhändertagande ledd av Enrico Mansfeld, Läkare Leksands IF och Mattias Andersson, Ambulanssjuksköterska.

För att öka den medicinska säkerheten kring ett hockeylag har vi tagit fram denna utbildning som ger deltagarna en del verktyg för att kunna agera på rätt sätt i fall någon akut livhotande händelse skulle inträffa. Inom hockeyn kan akuta händelser inte bara förekomma i matchsammanhang, där vi ofta har sjukvårdskomptetens på plats, utan också i samband med isträningar, fyspass osv. Vi tycker därför att det är oerhört viktigt att utbilda de personer som är närmast våra spelare ofta, som t.ex. fysioterapeuter, fystränare eller materialförvaltare. Hitintills har det så långt vi vet inte funnits någon liknande hockeyinriktad utbildning i Sverige, som ger ledare och spelare runt ett lag möjlighet att bedöma och hantera akut livshotande situationer i väntan på mer anvanderad hjälp!

Enrico Mansfeld, Läkare Leksands IF

Utbildningen innefattade omhändertagande enligt X-ABCDE, HLR, Ryggmärgsskada och symptom hjärnskakningar.

Under dagen varvades teoretisk kunskap med praktisk. Inledningsvis fick deltagarna genomför ett teoretisk block för att därefter öva praktiskt i lugn miljö för att slutligen testa sina nyblivna kunskaper i arenamiljön.

Initiativet från SDHL att genomföra utbildningen var mycket uppskattat. Framförallt möjligheten för oss att skicka fler deltagare oavsett funktion runt laget. Förhoppningsvis kan klubbarna ta vid och genomföra liknande egna utbildningar framöver.

Tomas Rydgren, Materialförvaltare Djurgårdens IF

 Spelarnas säkerhet är en viktig del för SDHL, och det innefattar inte bara livshotande skador, det är även forskning på spelarnas skadepanorama, kollektivavtal, försäkringar, journalhantering, medicinska krav på match, baselinetester, anläggningar osv, med det sagt tyckte vi att det saknades en del när det kommer till alla andra lagaktiviteter förutom match. Med hjälp av läkarföreningen och i synnerhet Enrico så kom vi fram till detta koncept som vi är väldigt glada över att vi nu kunnat genomföra med hög kvalite.

Oscar Alsenfelt, Sportchef SDHL

Inför säsongstart kommer SDHL att genomföra åtgärder för att säkerställa att rätt kompetens och utrustning på arenorna.

Den här typen av sjukvårdsutbildningar (första hjälpare) är lika nyttig i arbetslivet som privat och jag är glad att SDHL tog det här initiativet och gav oss möjligheten att delta.

Tomas Rydgren, Materialförvaltare Djurgårdens IF

SDHL riktar ett stort tack till alla deltagare samt Enrico Mansfeld och Mattias Andersson

Svenska Spel Damhockeyligan