”TROR ATT HV71 BLIR BÄTTRE ÄN FÖRRA SÄSONGEN”

Publicerad: 2023-09-17
Lagpresentation
Vi fortsätter att gå igenom samtliga klubbar inför säsongsstart. Nu har det blivit dags för HV71 – och här ger Carl Ljungquist på Jönköpings-Posten sin syn på laget. ”Klubben har fått behålla de bärande spelarna, vilket förstås ger en trygghet”, säger han.

HV71 vann grundserien 2019/20, men därefter har formkurvan pekat nedåt. De blev trea 2020/21, fyra säsongen därpå och förra säsongen blev Jönköpingslaget åtta och knep den sista slutspelsplatsen.

– Det känns som att HV71 har gjort ett omtag efter en svag säsong. De hade en tunn trupp som blev sårbar vid skador och det var allmänt rörigt. Peter Hammarström som var tilltänkt sportchef fick även kliva in som huvudtränare. Det var rörigt från start och blev aldrig någon harmoni, säger Carl Ljungquist, som bevakar HV71 för Jönköpings-Posten.

Till den här säsongen har HV71 plockat in Ulf Hall, 63, som ny huvudtränare. Förra säsongen var han assisterande tränare i U18-landslaget och nu har Hall skrivit på för tre år.

– Det känns tryggare att ha en huvudtränare redo från stort och Hall kan bygga lite långsiktigt. HV71 har framförallt värvat unga spelare, som Hall förmodligen ser utvecklingspotential i. I och med att han kommer från U18-landslaget känner han förstås till många av de yngre spelarna som kommit in.

En satsning som Ljungquist gillar.

– Jag tror det kan vara bra. Tidigare har HV71 fått förlita sig på utländska spelare. När HV var som bäst var det nordamerikanska och finska spelare som ledde laget, ihop med några svenska spelare. De var väldigt beroende av de utländska importerna. På sikt är det klokt att komma bort från det och satsa mer hemvävt, säger han.

– Tanken är att det här är ett mer långsiktigt projekt och det kanske inte bär frukt redan den här säsongen. Om ett par år är nog tanken att HV71 ska kunna vara med och slåss om topplaceringar igen. 

Är det någon av de yngre spelarna som du är extra nyfiken på att se?

– Alla är spännande på sitt sätt, men två som ska bli intressanta att se är systrarna Leacy (Aoife, 20, samt Eimear, 16). De är säkert sugna på att utvecklas och göra något bra tillsammans, säger han.

Mira Markström har slutat

Ser vi till vad som har hänt sedan HV71:s förra säsong tog slut i kvartsfinal är det framförallt ett tapp som blir extra kännbart enligt Carl Ljungquist.

– Mira Markström var en stor talang i både hockey och innebandy. Hon valde innebandyn och det är ett tapp, med tanke på att det är en egenfostrad spelare som har spelat i U18-landslaget. Men i övrigt var det inga jättetunga tapp. I stället har klubben fått behålla de bärande spelarna, vilket förstås ger en trygghet.

Vilka spelare är det som ska visa vägen i det här unga laget?

– Även om HV har fler svenska spelare är det en finsk kärna som blir viktig. Målvakten Anni Keisala var riktigt bra förra säsongen. Hon hade extremt mycket att göra, och gjorde flera väldigt bra insatser. Sanni Hakala är viktig som lagkapten och pådrivare. Tidigare har hon gjort mycket poäng i SDHL och jag tror hon har en växel till att lägga i. Sedan har du Hilda Svensson, Elin Svensson och Mira Jungåker, som alla tre är väldigt duktiga och kommer att betyda mycket för det här laget, säger han.

Lars Olov Sjörs / Reklam-Foto

HV71:s lagkapten Sanni Hakala.

Keisala imponerade förra säsongen

Just Anni Keisala återkommer Ljungquist till. Den finska landslagsmålvakten kom till HV71 förra säsongen och hon var en starkt bidragande orsak till att HV nådde slutspel trots en annars rätt strulig säsong. Keisala stod 26 matcher (åtta vinster) och hade 91,5 i räddningsprocent. Vid hennes sida fins Lina van Noort, som går in på sin åttonde raka säsong i HV71

– På målvaktssidan känns det väldigt tryggt för HV71. Den känns stabil och man vet vad man får. I de andra lagdelarna känns det mer osäkert, säger Carl Ljungquist.

Avslutningsvis, vilka förväntningar kan vi ha på HV71 den här säsongen?

– Jag tror att de blir bättre än förra säsongen. Det har sett lovande ut så här långt, men det handlar om att få ut det när det väl gäller. Jag tror inte att HV71 blir indraget i den absoluta bottenstriden, utan att de landar mer i mitten av tabellen, säger Carl Ljungquist.

Carl Ljunqquist tippar HV71:s...
…poängdrottning: ”Sanni Hakala.”
…måldrottning: ”Elin Svensson, som vann den interna skytteligan förra säsongen.”
…MVP: ”Anni Keisala.”
…bästa värvning: ”Emmi Rakkolainen. En finsk landslagscenter, som har spelat två raka VM. En duktig tvåvägscenter som är tänkt att spela i en av toppkedjorna.”
…tabellplacering: ”Sexa.”

Johannes Hägglund