"Ser väldigt stabilt ut på målvaktssidan"

Publicerad: 2023-09-20
Lagpresentation
Vi fortsätter att gå igenom samtliga klubbar inför säsongsstart. Nu har det blivit dags för Leksand – och här ger Ronnie Carlsson på Falu-Kuriren sin syn på laget. ”Med tanke på att det är många nya spelare blir Leksands största utmaning blir att få ihop det här till ett lag”, säger han.

I sju av de åtta senaste säsongerna har Leksands slutat mellan plats fyra och åtta för att sedan åka ur i kvartsfinal. Undantaget är niondeplatsen säsongen 2020/21. Förra säsongen slutade Leksand på sjätte plats. De snittade då 1.16 poäng per match i grundserien, men fick därefter se sig besegrat av Djurgården i kvartsfinal. Under månaderna som gått sedan dess har det hänt en hel del i truppen.

– Jag räknade till att Leksand har åtta spelare som är kvar sedan förra säsongen och resten är nytt, säger Ronnie Carlsson, som bevakar Leksands IF för Falu-Kuriren. 

– Leksands största utmaning blir att få ihop det här till ett lag. Det är många utländska importer, som jag inte har sett. Då får man gå på är deras tidigare statistik, men det är svårt att bedöma hur någon som har gjort bra ifrån sig i en universitetsliga klarar av att prestera i SDHL.

"Lidman blir en oerhört viktigt pjäs"

Om vi börjar med att titta till vilka spelare som inte är kvar i Leksand kan vi konstatera att exempelvis backarna Tuva Kandell (Frölunda) Annie Silén (Brynäs) och Ida Karlsson (college) har lämnat. Förra säsongens interna poängdrottning Hana Haasova har skrivit på för Djurgården, och Victoria Klimek, 13 poäng förra säsongen, är klar för MoDo. Dessutom har Hanna Sköld tagit en paus från hockeyn då hon ska bli mamma. Bland nyförvärven har Leksand bland annat hämtat tre spelare från AIK (Ellen Jonsson, Aino Karppinen samt Agata Sarnovska) samt värvat fem nya nordamerikaner. Det är framförallt en av dessa som Ronnie Carlsson är extra nyfiken på

– Backen Courtney Vorster har gjort väldigt bra ifrån sig på college. Återigen är det svårt att uttala sig enbart på grund av statistik, men hon verkar ha producerat i flera år i rad. Det kan betyda att det finns en liten oslipad diamant i henne, även om hon så klart säkert behöver tid för att anpassa sig till SDHL, säger han.

Med tanke på att det hänt en hel del i truppen lyfter Ronnie Carlsson fram några av spelarna som är kvar sedan förra som extra viktiga, som Matilda af Bjur, Ella Albinsson, Anna Purschke, Emma Polusny och kanske framförallt VM-backen Nathalie Lidman.

– Lidman tror jag blir en oerhört viktigt pjäs i lagbygget. Hon har växt in i SDHL på allvar efter flytten till Leksand. Hon är väldigt följsam i sitt spel, positionssäker och passningssäker. Hon blir inte stressad i uppspelen och slänger inga puckar omkring sig. Hon sprider ett lugn med sitt spel, säger Carlsson.

Jonas von Hofsten / Lidingöfoto

Ronnie Carlsson lyfter fram Nathalie Lidman som en nyckelspelare i Leksand.

Vad håller du som den här truppens utropstecken respektive frågetecken?

– Jag tycker det finns rätt stor osäkerhet på både back- och forwardssidan, men däremot ser det väldigt stabilt ut på målvaktssidan.

"Polusny är en färgstark profil"

Den här säsongen har Leksand Emma Polusny och Ellen Jonsson som målvaktspar. Polusny går in på sin andra raka säsong i laget. Förra säsongen stod hon 27 matcher (elva vinster) och hade 90,6 i räddningsprocent. Ellen Jonsson, 25, har gjort över 120 matcher i SDHL – de allra flesta i Brynäs, men förra säsongen tillhörde hon AIK.

– Polusny är en färgstark profil. Hon står och skriker hela matcherna och hon hörs i hela arenan, men hon är en väldigt duktig målvakt. Trots att Leksand hade kräftgång halva säsong landade hon på nästan 91 i räddningsprocent. Nu får hon konkurrens av Ellen Jonsson, som har många års SDHL-erfarenhet. Hon är en stabil målvakt som kommer att pusha Polusny att bli ännu bättre.  Inom lagidrott börjar man ofta bakifrån och där tycker jag att Leksand har börjat i rätt ände, säger 

Precis som förra säsongen är Jordan Colliton, 33, huvudtränare. Som ny assisterande tränare har Leksand plockat in Joakim Engström, som har gjort tre säsonger som huvudtränare i HV71.

– Jordan är extremt nordamerikansk i sin ledarstil och det blev en kulturkrock utan dess like förra säsongen. Colliton har en klar och tydlig idé hur hon vill att spelarna ska äta, träna och sova. Om man som spelare följer det har man en tränare som backar en, men samtidigt passar det inte alla. Colliton ställer extremt höga krav, på gott och ont, säger Ronnie Carlsson.

Avslutningsvis, vad förväntar du dig av Leksand resultatmässigt den här säsongen?
– Jag tror att Leksand kommer att hamna ungefär som förra säsongen, möjligen ett snäpp ner. Jag tror att de blir sexa till åtta. Jag tror att den här säsongen kommer att påminna mycket om den förra. I början tror jag att det kommer att gå tungt resultatmässigt med tanke på att det är många nya och att det tar tid att få ihop det. Förhoppningsvis har Leksand scoutat spelare som är beredda att lägga ner det hårda jobb som Jordan Colliton kräver. Då tror jag att det här laget kan växa ihop och bli bättre ju längre säsongen går, säger Ronnie Carlsson.

Ronnie Carlsson tippar Leksands…

…poängdrottning: ”Shay Malone.”
…måldrottning: ”Shay Malone.”
…MVP: ”Emma Polusny.”
…bästa nyförvärv: ”Hårfint mellan Courtney Vorster och Ida Press, som är tillbaka i Leksand efter spel på college.”
…tabellplacering: ”Sexa.”

Johannes Hägglund