"Ett entusiastiskt lag som behöver byggas över tid"

Publicerad: 2023-09-21
Lagpresentation
Vi fortsätter att gå igenom samtliga klubbar inför säsongsstart. Nu har det blivit dags för Djurgården – och här ger Pernilla Winberg på TV4 sin syn på laget. ”Då Djurgården har valt att satsa ungt kommer vi att få se ett entusiastiskt lag som behöver byggas över tid”, säger hon.

Djurgården har etablerat sig som ett lag på övre halvan de senaste åren. Tre av de fyra senaste säsongerna har klubben tagit sig till semifinal. Förra säsongen skrapade Djurgården ihop 57 poäng. Vilket räckte till en tredje plats, och faktum är att det är klubbens bästa grundserieplacering sedan guldsäsongen 2016/17. En tabellplacering Djurgården får svårt att upprepa den här säsongen, enligt Pernilla Winberg. 

– Djurgården hade en väldigt stark trupp förra säsongen. Men då de har tappat några av de mest producerande spelarna tror jag att det kommer att ta lite tid att bygga upp Djurgården till att bli ett lag för toppen av tabellen igen. Dock har de många unga löften som får chansen att ta kliv den här säsongen, säger TV4:s expert.

"De ledande spelarna behöver hålla en hög lägstanivå"

En av spelarna som har lämnat Djurgården är fjolårets lagkapten Josefine Holmgren. Lägg därtill att de har tappat fem av sina sex poängbästa spelare från förra säsongen i Josefine Jakobsen, Fanny Rask, Julia Östlund, Alexis Mauermann och Lova Blom. Brette Pettet är den enda av spelarna som var med i den interna poängligatoppen förra säsongen och som är kvar den här.

– De ledande spelarna, som Maddie Posick, Nicole Hall, Brette Pettet och målvakten Ida Bohman, behöver hålla en hög lägstanivå för att lyfta ett ungt Djurgården, säger Pernilla Winberg.

Oscar Larsson / FotoOscar

Nicole Hall får en nyckelroll i Djurgården den här säsongen.

Precis som Winberg är inne på är det ett betydligt mycket yngre Djurgården den här säsongen. Enligt Eliteprospects.com är snittåldern i Djurgårdens lag strax under 20 år (19,91). Att jämföra med förra säsongen då den siffran låg på 23.24

– Det kan också bli en nytändning för truppen när nya spelare kan blomma ut. Strukturen och coachningen kommer att bli extra viktigt om Djurgården ska vara med högre upp i tabellen igen, säger Winberg.

Vem av de unga spelarna tror du kan få sitt genombrott den här säsongen?
– Jag tror Linnea Natt och Dag kommer att växa med mer ansvar. Hon är en tuff back och är redo att ta nästa kliv i det defensiva spelet som blir extremt viktigt för Djurgården den här säsongen.

"Offensiven ser stark ut"

Bland spelarna som värvats finns exempelvis amerikanskan Anneke Linser, 23, som förra säsongen gjorde 17 mål på 30 matcher i collegeligan NCAA, Hana Haasova, som vann Leksands interna poängliga förra säsongen, samt de tjeckiska talangerna Tereza Plosova, 17, samt Linda Vocetkova, 16. Med dessa in i truppen håller Pernilla Winberg forwardssidan som Djurgårdens starkaste lagdel.

– Offensiven ser stark ut, där de har spännande målskyttar som Hana Haasova, Brette Pettet, Nicole Hall och även nyförvärvet Anneke Linser. Just Anneke Linser blir en nyckelspelare. Hon kommer att bidra med både energi och rutin, säger Winberg.

Ett annat nyförvärv Winberg lyfter fram är Emma Forsgren, 21. Efter tre år i Brynäs spelade hon förra säsongen i SDE och till den här säsongen är hon assisterande lagkapten i Djurgården.

– Emma Forsgren kommer in med starkt ledarskap och hon får en viktig roll i laget, säger Winberg, som förutspår att Forsgren och hennes lag får slåss i botten av tabellen.

Sedan Djurgården tog klivet upp i dåvarande Riksserien 2015 har klubben aldrig slutat utanför topp sex, men i år tippar Pernilla Winberg att laget slutar på nionde plats

– Då Djurgården har valt att satsa ungt kommer vi att få se ett entusiastiskt lag som behöver byggas över tid, säger hon.

Pernilla Winberg tippar Djurgårdens...

…poängdrottning: ”Anneke Linser”

…måldrottning: ”Brette Pettet”

…MVP: ”Brette Pettet” 

...bästa nyförvärv: ”Anneke Linser”

...tabellplacering: ”Nia.”

Johannes Hägglunf